Sunday, 14 October 2012

Bila Tiba Waktunya...


After 3 weeks..
Skang baru dpt update..
Kalau tak dah berkulat dah entry ni kat draft..haha
This is my short n simple of birth chronology..

ALKISAHNYA BERMULA...

Alhamdulillah...
Syukur syukur syukur...
 ke Hadrat Ilahi atas kurniaan Nya yang tak ternilai ini..
Selama 9 bulan aku menunggu, berharap, berdoa..
Akhirnya, puteri ku yang comey lagi gebu (perasan kan baby sendiri..hehe) selamat dilahirkan...

Cite nye gini...
Malam sebelum 24/9/2012 tu, aku dah start kontraksi dengan kerap..
Kalau xsilap kiraan 5 minit sekali..
Baby pun asyik mengeras dengan rakusnya..
My hubby n my mom dah siap membebel suruh pergi hospital..
Tapi aku still berkeras NO NO NO to hospital..
Bukan apa, aku xnak kena masuk wad sedangkan belum ada sebarang bukaan serviks..
Nanti xpasal2 dia sumbat ubat macam2 utk cepatkan bukaan nnt..
+++ kene seluk banyak kali! xrela aku tauuuu!

24/9/2012 in the morning..hehe
Dengan paksa rela n atas nasihat my hubby..
maka aku pn pi lah chek kat hospital..
coz kontraksi masih ada tp xdelah skt sgt..still boleh tahan..
after check up, seluk2 n CTG..
The results:
** bukaan dah 2 cm
** CTG baby lemah
** air ketuban sikit
** kene masuk wad..huwaaaa!

25/9/2012 at 7 am..
Pagi2 lagi aku dah kene masuk ubat IOL tu..
nak mempercepatkan lagi bukaan coz still 2 cm..
Sakitt sgt time kene seluk n rodok ubat tu..huhu

25/9/2012 at 2 pm..
sekali lagi kene masuk ubat kat tutttt..
bukaan masih 2 cm..huhu
sakit dah mkin bertambah2 tahap gaban batman dah..
sampaikan dh xleh jalan n duduk..
baring2 sambil tahan sakit jelah..
pada kul 4 dah start rse nak meneran..
air ketuban+darah keluar..
amoii sebelah katil tolong panggilkan nurse n doc..
Thanks dear amoii ;)
check bukaan dah 8 cm..
dengan kuasa kuda aku disorong ke LR..
xsempat dah nk pkai baju pink n kmas2 brg..
tp sempat pesan kat nurse suruh kol my hubby..

Finally in LR at 5 pm..
After beberapa kali push2 akhirnya
puteri kesayangan ku pn keluar menjengah dunia..
Alhamdulillah..
Sayangnya suamiku xsempat nk bersama2 menyaksikan kelahiran nya..


Kesimpulan nya..
BILA TIBA WAKTUNYA..
bila 'kun fayakun'..
maka insan yang berada 9 bulan dalam perutku..
akhirnya menjengah dunia dengan sihatnya..
syukur syukur syukur..

** yang paling trauma semasa proses bersalin :
- kene seluk banyak kali..
- kene jahit kat tuttt..very the sakit k! huhu..



6 comments:

  1. Tahniah..perkara kene seluk n jahit mmg part yg paling adoi skali..tapi x per la kan..bile dh tgk baby hlg rase skt tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah..klu dfkrkan mmg trauma tp ble tgk baby sjuk je rse hati..hehe

      Delete