Sunday, 30 June 2013

Jom cari duit lebih!


Dah dekat nak raya ni kan..
mesti kene usaha cari duit lebih..
jomlah korang kita sama-sama dapat duit..
pendaftaran hanya RM20 je seumur hidup..
tapi hari-hari duit masuk akaun tau!
siyesly mimi dah try dan Alhamdulillah ada jugak rezeki yaya..

nak tau lebih lanjut try klik cni

klu berminat leh pm mimi kat fb
nanti mimi explain details

takpun leh daftar je terus kat sini

tak salah mencuba kan..
mana tau dapat rezeki time nak raya ni..

(^__*)

Aksi anak ambe main bola


Dalam entry before ni aku dah gitau yg anak aku minat tengok bola kan..
ko tengok lah dia aplikasikan pe yg dia tengok ni..hehehe..
gugurl xmain football lah sayang...:)

video


(*__^)

Sunday, 23 June 2013

Susun Atur Playroom Yaya


Semalam kan hari Ahad..
Ahad ialah hari mengemas rumah sedunia..haha..
kebetulan adik ipar aku ada stay kat umah sekejap..
so leh r mintak tolong dia sebanyak mungkin..hehehe..
dengan berkat ketekunan dan keteguhan kami..
operasi meng'transform' bilik stor menjadi bilik tido terlaksana 
(siyes xsempat nak ambik pic bagai sebab very the busy)..
bilik yaya pun dah diubah susun atur perabot nya..
(perabot yang cenonet je adooo..)
bilik yaya xde nye nak tema-tema kaler..
main hentam je mana yang ada..
nak cat wall pun xdapat sebab rumah sewa je..sobbs!

rupa playroom yaya sebelum disusun atur..

finally dah jadi cenggini.. xde tema-tema kaler nye..main hentam je mana yang ada..hehe..

 ** siyesly penat giler 
** tapi happy bila tengok perubahan bilik..
and xhappy bila anak dara aku sepahkan balik...huwaaaa!


(*__^)

Friday, 21 June 2013

Aksi yaya potong rambut


siyesly kelakar n kesian sangat tengok..
tapi terpaksa gunting gak sebab rambut dia dah panjang..
dah cecah telinga..
bila geli n rimas dia duk garu telinga sampai luka-luka..

mula-mula tu,
excited sebab dapat jalan n tengok orang..
then,
masuk kedai gunting rambut..
letak dia atas bumbo seat..curious..
kepala pusing sana pusing sini duk tengok gunting n sikat orang tu..
last-last,
kepala kene pegang..
papa yang pegangkan..
terus, huwaaaaaaaa! nangis..
mesti dia pelik n takut kenapa kepala kene pegang ni...
mama plak bz duk panggil dia dari depan..
siap nyanyi tepuk amai-amai agi..hahahahha..


(*__^)

Monday, 17 June 2013

Antara suami dan anak


Pernah tak korang confius nak utamakan suami atau anak??
bayangkan..

time nak breakfast dgn suami..
anak plak terkejut tido..
nak kene salin pampers lagi, mandikan lagi, bagi anak makan lagi..
suami? xpe, abang makan lah dulu ye..

time balik keje plak..
nak kena bergegas masak utk suami..
nak kene masak utk anak..
nak mandikan anak..
nak susukan dia..
isteri busuk lum mandi pun xpe..
asalkan tanggungjawab anak suami terjaga..
bila suami ajak makan?
time tu lah kita nak mandi, nak kejar solat maghrib..
makan pun ciput je sebab busy suapkan anak makan..
suami nak air kene ambik sendiri..
kesian..

time nak tido..
baru nak urut-urut suami..
baru nak manja-manja ngan suami..
anak plak ek ek ek nak susu..
kene bagi anak susu sehingga dia tertido balik..
kadang-kadang berjam-jam lamanya..
sampaikan suami pun tertido sendiri..
kesian suami terasa terabai..

ye, sebagai isteri dan ibu..
aku pernah rasai semua ini..
bukan nak salahkan anak..
bukan nak salahkan suami..
tapi nak salahkan diri sendiri sebab xmampu nak puaskan hati semua pihak..
terutama suami..
isteri dah cuba sebaik mungkin..
sampaikan diri sendiri pun terabai kusut masai..
penat sakit urat jangan kira r..
tapi sebab sayang, kasih, cinta..
semua tu di tolak tepi..

kadang-kadang aku rasa serba salah sangat kat suami aku..
tapi dalam masa yg sama xleh nak abaikan anak yg tengah perlukan perhatian..
aku cuba buat yang terbaik utk kedua nya..
sebab dua-dua ni nyawa aku..
i'll do the best!
InsyaAllah..


(*__^)


Sunday, 16 June 2013

Selamat Hari Papa


16/6/2013..
hari abah/bapa/ayah/papa/daddy/abi sedunia..
terharu sangat if dapat sambut hari bapa ni dengan my abah..
tapi apakan daya..sobbs!

semalam..
turn my hubby @ papa yaya pulak diraikan..
kuar jalan-jalan kat mall, makan-makan je lah..
tu pun makan papa belanja jugak..hehehe..
aku hadiah kan dia seluar keje je..
sebab aku tengok mostly seluar dia dah lusuh..
surprise gift lerr kiranya..
kalau ikutkan wishlist gift dia mesti lah PS3.. sobbs!
sabarlah ye.. 
adinda belum cukup duit nak realisasikan nya..eceeehh!
tapi hubby aku ni jenis xkisah..
apa-apa je pun dia terima..
syukuurrr!

anyway,
selamat hari papa sayang!
semoga menjadi papa yang penyayang, 
bertanggungjawab dan berjaya dalam hidup ye..
yang sentiasa menjadi imam kepada isteri nya..
dan hero kepada anak nya..
insyaAllah..

hadiah yang tak ternilai untuk papa :)

budak comot suka tarik headband..hehe..

mama is wearing bedak arab..hahhaha!

We LOVE u syg!
(*__^)
 

Friday, 14 June 2013

First try bedak arab


sesaje je aku nak try..
tengok kat testimoni tu comey lote je bila pakai ni..
flawless lagi!
cantik cam orang arab gitu..haha..
(kes terpengaruhh ok!)

tapi bila aku pakai..
xdelah flawless mana pun..
nampak jugak kerak-kerak kat muka aku ni..
jauh sekali nak nampak cam orang arab..
dah nama orang melayu kan..
hari-hari duk bedal budu belacan..
memang sah xleh jadi secantik orang arab! haahhaha..

ke aku yang xreti nak pakai??
dah lembapkan span..
dah lumur bedak..
tapi cam xmelekat je bedak tu kat muka..
ke aku salah pilih color bedak arab tu??
ke camne ye??
aiiisshhh! buntu makkk nakkk...


** xdapat den nak menempek muka sendiri yang tengah pakai bedak arab..
den penyegan benornye..hehehhe..

(*__^)

Tuesday, 11 June 2013

"Contest baby ceria by http://barangbabymurah.blogspot.com"


Jom kita ber'contest' di pagi hari..yeaayy!






 " mari membeli barang baby dengan harga borong,
minimum 1barang di blog 
http://barangbabymurah.blogspot.com"

eh! cam ada iras plak muka diorang berdua ni.. :)

"nama caye..AN-NUR SAFIYYA BINTI MOHAMAD FAIZ..
mama saya nama..SITI NURSYAMIMI NASIR..
nama awak Adelia kan??
leh kita berkenalan??" :)

ni 1st time aku masuk contest cenggini..
mana tahu ada rezeki kan..
hadiah nye pun best-best..
 see...

1.rocker fishes price newborn to todder(biru).

2. Trunki bag (pink,merah,purple,kuning,biru)

3. Ergo carrier (hitam,pink,grey,hijau,biru)

4.toys storage(pooh,cars,princess)

5.playmat mothercare(pink, lion)

6.toilet train toddler

7.elc purple with hanging toys

kalau menang mesti r aku nak trunki bag kaler pink..
pink tu pasti dah nama nya gugurllll kan..hehe..
leh bawak naik flight time balik kampung nanti..
**eh! cam confirm menang je kan...hahhaha..
mana tau kan rezeki Allah untuk anakanda tercinta..

jom kita sama-sama sertai contest ni!
just klik SINI ye...
contest bermula HARI INI sehingga 7/7/2012..
cepatttt jangan terlambatttt!

*wink*

(*__^)



Sunday, 9 June 2013

Luahan hati seorang yang stress!


Siyesly aku memang stress sangat lately..
stress ngan company aku..!
korang pun tau kan aku dah 3 bulan xdpt gaji..
gaji bulan 2 pun aku baru dapat 2 minggu lepas..
ye! aku faham..
kerja dengan company construction memang ada risiko cmni..
sebelum ni pun aku still leh bersabar..
tapi bila kita bersabar terasa makin melampau r plak diorang wat kat kita kan??!
kalau dapat gaji 3 bulan terus gedebuk xpe lah jugak.. 
memang tak lah kan!
 
Tiap-tiap bulan aku ada bajet aku sendiri..
bayar komitmen tu bayar ini..
ada lebih boleh r shopping pe yang patut kan..
tapi bila dah gaji tertunggak camni..
semua bajet aku lari..
hutang makin bertambah..
nak shopping pun haram kejadah..
even nak beli makanan kat kedai pun kene fikir 1000x..
nasib lah hubby aku jenis xkedekut..
kadang-kadang dia letak duit dalam purse aku..
semua hutang kete, kad kedit, ptptn, bil tepon aku pun dia tolong bayarkan dulu..
rasa bersalah sangat aku kat dia..
yelah..memang tu tanggungjawab dia..
tapi aku ni jenis xsuka susahkan orang..
sebab aku tau komitmen laki aku lagi banyak dari aku..sooobbbbs!

I love shopping!
tapi aku suka shopping guna duit aku sendiri...
aku xsuka time nak shopping mintak duit ngan laki..
aku kan jenis pemaluuu...hihi...
ni dekat nak raya..
adoiii banyak menda dalam kepala aku ni nak beli..
maklum lah 1st time beraya dengan anak kan..
haruslah gorgeousss kan??! haha..
 
Tapi hakikat nya??
 apa pun xdapat...
sebab aku still xdapat gaji lagi...
aaaargghhh! tensennnnn...

** ppsssst! rasa nak letupkan je company ni...hhehehe...
 
 (*__^)
 

Wednesday, 5 June 2013

Review ~ Bio Spring Water


Apa kebenda lah menda alah ni kan..hihi..

Bio Spring Water ni aku guna untuk sejukkan muka aku..
maklum r sekarang kan musim panas..
muka berpeluh-peluh..
pastu masuk ofis duk dalam aircond..
muka jadi kering..
perubahan suhu gini leh wat kulit aku jadi 'crack'..huhu..
kulit aku ni kategori kulit kering..
tersilap produk hancusss! :(

Bio Spring Water ni berfungsi untuk :
- control minyak
- mengecilkan liang pori
- melembut, melembap n mencerahkan kulit muka
- kulit sensitif
- menghilangkan ruam dan gatal-gatal

untuk baby pun boleh guna ni..
just sembur je kat ruam lampin..

bila sembur kat muka memang rasa sejuk n lembap je..
before makeup n after makeup pun leh sembur..
untuk bagi makeup tahan lama..

so far aku berpuas hati r dengan produk ni..



ni lah muka aku selepas sembur bio spring water ni..
nampak segar kan?? chewaaah..
dan sila abaikan gaya syok sendiri aku tu ye..
sebab aku mmg xreti nak camwhore..hahhahaa..
muka aku benornye xde lah se'flawless' gitu..
maybe sebab pencahayaan ofis aku yg agak romantik..ngeeee!


** p/s ~ produk paling bagus dan murah ialah WUDUK!
amalkan selalu ye..
(*__^)

Salam Israk Mikraj


Sekadar renungan..

Terfikirkah kita tentang pengorbanan Rasulullah SAW..
yang berulang-alik dari bumi ke langit..
semata-mata untuk memohon dari Allah SWT..
agar diringankan waktu solat..
untuk seluruh umatnya???

Betapa besarnya jasa dan pengorbanan Rasulullah itu..
tapi kita umat Islam hanya memandang ringan je..
seolah-olah tiada apa yang berlaku..
sedangkan solat 5 waktu sehari semalam pun..
kita masih lalai..
kadang-kadang 'burn' terus..
agaknya kalau 1000x waktu solat sehari semalam camne agaknya???

Terasa diri ini sangat jahil dan kerdil..

Ya Allah! Kau matikan lah aku di dalam IMAN..Amiinn..


** Renung-renung kan dan selamat beramal
(*__^)

Monday, 3 June 2013

8 months


Now, my sweetie yaya dah 8 bulan..
dah makin banyak akal dia sekarang..
mama pun naik letih..sabo jelah ekk..hehe..

perkembangan :

- dah makin mengenal orang..
dah xnak didukung oleh orang xkenal..
xleh berenggang dengan papa n mama nya..
nak p keje pun nak ikut..
siap merangkak tunggu depan pintu lagi..alahai anak..

- merangkak dah tahap express..
- dah pandai berdiri dan meniti..
sekarang memang nak berdiri jelah dia..
pastu nak mencapai pe yang ada depan mata..
- duduk tanpa sokongan belum pandai lagi..
- gigi belum ada..hehehe..
- dah pandai turun dari buai dan bumbo seat sendiri.. *sigh*

- Alhamdulillah setakat ni xde alahan terhadap makanan..
semua benda dia boleh telan..
- masih makan nasi bubur+sayur+ikan/ayam atau puree+cerelac..
- dah makin kurang menyusu badan..
itupun malam je dia nak..sedih sangat mama..huhu..

- dah pandai sebut mmmama dan pppppapa..
tapi panjang sebutannya..hehehe..
dan kadang-kadang je disebutnya..
maybe baru nak belajar kott...
try the best k syg!

Itu jelah perkembangan asas si yaya ni..
alallaa..lebih kurang sama je kan dengan baby-baby lain..
tapi saje nak men'update' jugak..
kenangan si anak katakan..
kan kan kan????

yeaay, saya kesayangan mama tau! heehhehe..

(*__^)