Monday, 3 June 2013

8 months


Now, my sweetie yaya dah 8 bulan..
dah makin banyak akal dia sekarang..
mama pun naik letih..sabo jelah ekk..hehe..

perkembangan :

- dah makin mengenal orang..
dah xnak didukung oleh orang xkenal..
xleh berenggang dengan papa n mama nya..
nak p keje pun nak ikut..
siap merangkak tunggu depan pintu lagi..alahai anak..

- merangkak dah tahap express..
- dah pandai berdiri dan meniti..
sekarang memang nak berdiri jelah dia..
pastu nak mencapai pe yang ada depan mata..
- duduk tanpa sokongan belum pandai lagi..
- gigi belum ada..hehehe..
- dah pandai turun dari buai dan bumbo seat sendiri.. *sigh*

- Alhamdulillah setakat ni xde alahan terhadap makanan..
semua benda dia boleh telan..
- masih makan nasi bubur+sayur+ikan/ayam atau puree+cerelac..
- dah makin kurang menyusu badan..
itupun malam je dia nak..sedih sangat mama..huhu..

- dah pandai sebut mmmama dan pppppapa..
tapi panjang sebutannya..hehehe..
dan kadang-kadang je disebutnya..
maybe baru nak belajar kott...
try the best k syg!

Itu jelah perkembangan asas si yaya ni..
alallaa..lebih kurang sama je kan dengan baby-baby lain..
tapi saje nak men'update' jugak..
kenangan si anak katakan..
kan kan kan????

yeaay, saya kesayangan mama tau! heehhehe..

(*__^)

5 comments:

  1. bijak yaya nie....wahh..makin melasak ek...raees lak terbalik...nk dukung je...bila letak dy keraskan bdn dy xnk duduk...dah dukung xreti dok diam...dok memusing la..adoii..pening...heheh

    ReplyDelete
  2. samalah dgn princess,sume sama,cuma princess dh ada 2 batang gg,nk bejalan je.panjat sana sini.mula2 tgk ada depan mata.pas tu tuptup hilang.dh g panjat kerusi.haih!

    ReplyDelete
  3. Yaya....sgt cute hahaha suka tgk gambor yaya...x tau napa...sejak dua menjak nih suka tgk baby girl...hahha jgn terasa eh Qi hahahhaha....happy 8 month dear....cpt kan masa berlalu...yaya membesar sgt sihat smua xd alahan....good job dear. :)

    ReplyDelete
  4. cute je baby yaya, geram tengok baby sedang umo mcm nie..sedap buat gomoiii hehe...

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum,

    salam ukhuwah dari bunda,

    baby usia begini kene beri perhatian lebih, sebab umo tahap ini dah makin lasak dan berani mencuba macam2...

    sikit hari lagi dah pandai nak belajar berjalan dan memanjat...masa ni lagilah perlu berhati2...

    pantau takut2 terjatuh atau terhantuk..kalau bolih perabut dirumah jangan terlalu padat sampai takder ruang untuk bb bergerak...

    segala barang perhiasan spt pasu2, frame2 gambar atau yg berbahya letak tinggi2... Tangga dan laluan ke dapur kalu bleh hadangkan (pasang gate)...

    bilik air sentiasa tutup...jangan biar tanpa hadang bantal kalu bb tido atas katil...

    kalu sentiasa dibiar dlm walker atau katil bb pun tak elok jgk... merencat kebebasan pergerakkan bb... tapi perlu perhatian selalu..

    ReplyDelete