Tuesday, 28 May 2013

Yaya and friend


Assalamualaikum..

hye!
lama dah yaya xmenyelit kat blog mama ni kan..
kali ni yaya nak cite pasal kawan yaya..
kawan yaya ni kira cam sepupu sepapat yaya jugak lah..
nama kawan yaya Roselinda Raymond..
tapi panggilan manja dia Chacha..
chacha ni mix Iban dan Murut..
chacha lahir awal 4 hari je dari yaya..
comey kan dia?? cam yaya jugak kan..hehehhee..

inilah kawan yaya..


eh! mama n papa pun nak interframe jugak..sebokk jeee..hehe..

jom kita main chacha!

tunggulah chacha, yaya oiii!

(*__^)

Monday, 27 May 2013

Part 2 ~ Majlis Akad Nikah


sepatutnya nikah dulu baru sanding..
ni terbalik plak entry part aku..
ni semua kamera lain-lain punya pasal..
ah!lantak r..hhee..
janji aku update..ye dak?

majlis akad nikah kazen hubby aku ni
berlangsung kat umah pengantin perempuan..
kat area taman kosas ni jugak..
alhamdulillah dengan sekali lafaz je..

yaya pulak tido je time tu..
penat agak nya..
pastu bila dah masuk time makan tu..
tersedar plak dia..
cam tau-tau je nak makan ye..hehe..

lets pictures talk lah!

nampak tak yaya duk ralit tido dalam carseat tu..

aku terima nikahnya..hehe

ni kazen hubby n anak dia.. anak dia n yaya pakai baju sama..ramai orang ingat diorang twin..

yaya mamai baru bangun tido..haha

we're happy family!

(*__^)

Sunday, 26 May 2013

Part 1 ~ Majlis sanding di Ampang


Jumaat, Sabtu, Ahad..
berkampung kami di Taman Kosas, Ampang..
sebab menghadiri majlis kawin kazen hubby..
majlis sanding diorang buat kat dewan Taman Tasik Tambahan..
mertua, adik ipar n kazen dari sarawak pun ada datang sekali..
sambil-sambil tu dapat jugak kami ronda+shopping di KL ni..
dapat jugak yaya baju raya sepasang..aiihhh sempat agi..
alang-alang menyeluk pekasam kannn...hehehe..

layan jelah pic kami ye..
semua aku combine je sebab banyak sangat pic..
kan termuntah plak korang tengok nanti..ngeee..

yaya pulak??
Alhamdulillah behave je dia..
even xleh berenggang ngan aku..
cuma dia xselesa bila cuaca panas sangat..
sepanjang perjalanan dia tido je time balik ke Temerloh..
maybe penat sangat kott..
kesian dia..
mintak-mintak jangan lah demam..
sebab badan dia agak panas ni..huhuhu..
nywy, yaya dah turns to 8 months old dah..
nanti lah aku update pasal yaya ye..*wink*


pasangan bawah tu adik ipar aku ngan awek dia.. yang atas kanan tu kazen hubby aku ngan anak dia..



pengantin lelaki tu lah kazen hubby aku..

tema kami HIJAU..

mama, papa n yaya..

perlu ke letak pic ni?? hehehhe...

(*__^)

Wednesday, 22 May 2013

Terharu sungguh..


Semalam aku agak emosi sket lah..
kecik hati bila orang marah aku tanpa sebab..
tambah lagi stress gaji dah 4 bulan xdapat..
sebelum tido aku duk nangis atas katil..
sambil layan si yaya main..

bila si yaya tengok aku duk nangis..
tiba-tiba je dia datang baring-baring atas dada aku..
kiss pipi aku..
ajak aku bergurau..
siyesly terharu sungguh aku masa tu..
xsangka baby yang baru berumur xsampai 8 bulan 
dah boleh memahami kesedihan ibunya..
terima kasih sayang..
mama sangat hargai nya..
sebagaimana mama sayangkan yaya sepenuh hati mama..
dan..
mama berharap agar yaya akan sentiasa bersama mama 
ketika suka atau duka..

InsyaAllah..

 (^__*)

Tuesday, 21 May 2013

Sandal untuk yaya


Ni terpengaruh dari mama Qi lah ni..
tengok si Qi encem bangat dengan sandal Superman nya..
yaya pun apalagi nak tumpang sekaki lah..hehehhe..
godek punya godek last-last aku jumpalah sandal yang sesuai untuk yaya..
as a baby girl mestilah PINKY jadi pilihan kan..

 tadaaaaa!



pasni boleh lah yaya geng dengan Qi ye???

** tengah bz survey baju raya untuk si yaya..
excited makkkk! hehehe..


(*__^)

Friday, 17 May 2013

Bila dah pandai berdiri..


inilah jadinya..

Hi mama! tengok lah..yaya nak berdiri ni..


   
isssh! susah betul lah nak ambik benda ni..
rehat jap lah..tengok tv dulu..
Aduhh penatnya membuas... yaya baring dulu lah..kejap je...hehehe..

alahaiii budak ni...
nak berdiri je keja nya..
merangkak sana panjat sini..
atas kerusi atas katil dalam almari bawah meja..
kurus lah mama pasni gamoknye..
  xpelah sayang..
cepat belajar jalan plak ye..

(*__^)

Oat for Yaya


Since si yaya asyik sembelit je lately..
aku cuba lah nak ubah menu harian dia..
before ni asyik duk makan puree, bubur nasi n cerelac je..
now aku try bagi dia oat plak..
setahu aku oat merupakan makanan fiber yang cukup baik utk jantung..
dan dapat atasi sembelit jugak..

so, semalam yaya dah start makan oat..
resepi kali ni ~ " OAT SI LABU"..hehehhe..


aku guna organic rolled oat (instant) ni..
mula-mula blend dulu oat ni..
lepas tu campurkan dengan puree labu..
bancuh dengan air panas..
titiskan sikit olive oil..
then, siap! 

tengoklah tu reaksi si yaya tengah makan..
suka buat muka confuse kalau rasa resepi baru..

insyaAllah aku harap sangat sembelit yaya ok pasni..
sedihh tau tengok dia nangis duk menerann..:(

(*__^)


Wednesday, 15 May 2013

Terima Kasih Cikgu!


Terima Kasih Cikgu!
Tanpa mu kami xmungkin berada di sini..
Jasamu amat mulia..
Semoga menjadi pendidik yang lebih berdedikasi di masa hadapan..

** Selamat Hari Guru to ABAH ku..:)

(*__^)

Monday, 13 May 2013

Prelove ~ Tudung


Salam..

Aku nak let go tudung hari ini..
aku ni jenis yang suka beli tudung..
pantang nampak cantik di mata..
last-last tudung jadi pekasam bila xde baju yang boleh di match kan..
pastu laki aku bising bila tudung tergantung je x dipakai..
so, kena lah aku clearkan koleksi tudung aku..huhu..

Sesiapa yang berminat boleh email aku ye..

syamimie_86@ yahoo.com


 1) 3 layer pink (Reserved)
- baru beli minggu lepas kat tenet..
- size 11'-12'
- brooch dah dijahit
- harga beli RM75
- condition 9/10 (pernah pakai sekali je utk try)
- reason let go ~ tersilap pilih kaler, xde baju yang matching
- price let go ~ RM 40 (include postage)

2) 3 layer blue (sold)
- beli kat tenet jugak..
- size 11'-12'
- harga beli RM75
- brooch tak dijahit
- condition 9/10 (pakai sekali time raya je)
- reason let go ~ nak clearkan koleksi tudung
- price let go ~ RM 30 (include postage)



1) Awning hitam (sold)
- baru beli minggu lepas..
- saiz m..
- condition like new (pakai untuk test je)
- price beli ~ RM25
- price let go ~ RM 15 (include postage)

2) Awning purple (sold)
- beli kat tenet
- saiz m
- condition 9/10 (pernah pakai 2 kali je)
- price beli ~ RM 30
- price let go ~ RM 15 (include postage)

3) 2 layer coklat (sold)(sold)
- beli kat tenet jugak
- kain jenis chiffon
- saiz m tapi labuh
- condition 9/10 (pernah pakai sekali je)
- price beli ~ RM 40
- price let go ~ RM 20



1) 3 layer brown
- beli kat tenet
- saiz 11'-12'
- condition 9/10 (pakai 2,3 kali je)
- brooch dah dijahit
- price beli ~ RM90
- price let go ~ RM 40


2) Fareeda Ori
- saiz 10.8'
- condition 9/10 (baru pakai 2,3 kali je)
- price beli RM180
- price letgo RM120


(*__^)

Thursday, 9 May 2013

Menu petang


Menu minum petang..
apakah ini???



sedapnya...

CENDAWAN GORENG!

(*__^)

Wednesday, 8 May 2013

1st time sembelit


Risau kemain aku bila
anak aku sembelit..
sampai nangis-nangis..
sampai melecet punggung dia..
yang keluar nya seketul je..
2 hari anak aku sembelit tau!

punca nya?
PISANG..hehehe

kat kampung, oyang si yaya suapkan dia pisang..
banyak jugak lah dia makan..
xsangka plak dia boleh sembelit..
ni mesti inherit dari mama ni..
sebab aku pun bila makan pisang mesti sembelit..
orang lain makan pisang lawas je aku tengok..
lain orang lain sistem penghadaman kan..hehe..

sekarang Alhamdulillah..
dah kembali normal..
aku letak minyak gamat kat punggung yang melecet tu..
aku cairkan susu dia sket..
aku bagi dia makan prune..
then, bagi dia df banyak kali..


Alhamdulillah

(*__^)
 

Thursday, 2 May 2013

Resepi ~ Sambal Belacan Bilis


Aku memang suka bangat kott..
sedap dimakan begitu saje or cicah 
ngan ikan goreng panas-panas..
nyum! sedap..
aku start blaja makan ni time aku berhari raya di Sarawak..
aku beraya umah kawan aku kat Simunjan..
nun jauh di pedalaman..
kira ni makanan famous orang sarawak lah ni..

cara nya pun mudah saja..
sediakan :
- ikan bilis
- bawang merah
- cili padi (ikut kepedasan yang anda mahu)
- cuka @ asam limau
- secubit belacan
- gula secukup rasa

korang tumbuk je segala menda kat atas ni..
pastu siap untuk dimakan.. nyuumm!
 
** sory pic xsempat nak ambik sebab dah habis..hehe
ala korang leh je google klu nak tengok pic ek..
selamat mencuba!

(*__^)

Wednesday, 1 May 2013

yummm! sedapnye...


.... hingga menjilat jari tu! haha..

aksi yaya ketika makan-makan di warung..

video

(*_-^)

7 months


Alhamdulillah..
25 April 2013..
yaya turns to 7 months already..
dah makin remaja anak mama ye..

perkembangan :

- sudah pandai merangkak cuma belum laju lagi..
 belum pandai duduk tanpa sokongan lagi..

- sudah explore segenap ruang..
paling suka masuk dalam almari tv main ngan cd/vcd..
pastu terlekat xboleh nak kuar..hehe..

- dah pandai panjat-memanjat..
baby cot dah start nak panjat dah..
buai dah pandai terjun turun sendiri dah..
pastu kepala benjol sana sini..ggrrr!
memang kene alert 100% skang..
tugas mama makin berat..aduhhh..

- makin susah nak tido..
kadang-kadang langsung xtido siang..
malam plak jenuh nak dodoikan..
last-last dia panjat badan kita nak turun..aiyooo!

- love food very much! ikut gen papa ni..hehe..
puree buah, sayur semua dah rasa..
nasi bubur pun dia dah makan..3 kali seminggu..
cerelac pun aku bagi jugak..dia paling suka beras merah..
milna rusk, heinz rusk, segala bagai biskut baby aku bagi jugak..
aiskrim sundae mcD pun dia dah rasa..hehehhe..
 ** aku suka gilir-gilir dan variasikan makanan dia..
supaya dia xbosan..
asalkan masih ikut tahap makanan yang selamat untuk baby..

-  dah makin kurus even kuat makan..
maybe dia terlampau aktif tahap max kott..
perkara ni jugak paling membimbangkan aku..
bila dah kurus dan kurang tido ni..
aku risau takut dia sakit ke apa..
hmmmm..

- dah xsuka pakai topi headband bagai..
penat nak pakaikan..
pastu dia buang sendiri..
kadang-kadang aku paksa jugak pakai..hahahha..

apa lagi ek??
tu jelah kott setakat ni..
kan bosan plak korang baca ek..

ni pic budak yang makin besar..:)



(^__*)