Sunday, 30 December 2012

Lepak-lepak di petang hari


Bila kebosanan melanda diri..
lepak2 n jalan2 ler jawabnya..
kali ni my mom n Safiyya pun join skali..hehhe
tempatnya??
di mana lagi kalau bukan esplanade temerloh..
(dah xde tempat lain dah nk lepak..sob sob sob..)
at least Safiyya dah kenal itu sungai itu bot itu signboard Temerloh..hahaha..





kitorang posing tempat sama je coz malas nak jalan..
lagipun Safiyya tgh syok menyusu tuu..
yg baju pink tu bff aku Fatin n anak dia Airil..
bila Safiyya dah start berdondang sayang sbb nak tido..
kami pun terus pulang..hehe..

(*__^)


Thursday, 27 December 2012

Sehari di Penang


On 8/12/2012..
giler dah berkurun baru nak update entry ni..
ni pasal semua pic ada dlm kamera + malas nk transfer..
so entry pun jadi pekasam ler jawabnye..hehe

Pada tarikh di atas tu kami bertolak ke Penang..
temerloh - penang - temerloh dalam masa sehari je k!
sebabnya hubby aku xleh cuti..
kat penang tu plak kazen dia hat paling rapat kawin..
kalau xpi kan rse bersalah plak..
lagipun semua sedara mara belah sne nak tgk Safiyya live in Penang..hehe..

Kitorang bertolak dari Temerloh kul  3 pagi..
Safiyya tgh lena diulit intan lagi..
aku angkut semua bantal,selimut,toto dia masuk dlm kete..
selesa sket dia nak tido kan..
nasib ada tokmi dia skali..
bleh lah tolong tgk2 kan Safiyya..

Kami stop rehat, breakfast n tukar pampers Safiyya kat RnR Tapah n Sg.Perak..
Safiyya memang behave je maybe masih ngantuk2 ayam kott..
sampai Penang around kul 9 pagi gitu..
terus p homestay yg pihak pengantin sediakan..
kat ctu baru kami rest, mandi2 n tukar baju..

Kul 12 baru kami p makan2 n jmp sedara mara kat umah pengantin..
lapo memang tahap dinosour r..
Safiyya plak dah start merengek coz panas n xselesa ramai orang..
bila dh panas cenggini mula r ruam tumbuh bagai cendawan kat muka Safiyya..
kesian dia aku tgk..
lepas cot cet sana cot cet sini..
kul 3 ptg kami pun berangkat pulang..

Malangnya...jeng jeng jeng..
dari tol Juru hingga tol Tanjung Malim traffic jem punya pasal..gggrr!
Safiyya dah mengamuk tahap gaban dh coz bosan duk dlm kete lama2..
sempat stop kat rnr sg perak utk mandikan Safiyya..
manusia punyalah ramai sampaikan nk guna changing room pun kne beratur bagai..huhu..
lepas mandi tu barulah Safiyya tdo dengan tenang..
my hubby lah yg paling sabar even sgt penat drive sne cni..
i'm respect with u dear..:) 

Setelah berhempas pulas di jalanan..
finally we safely arrived on 12.00 a.m..
Alhamdulillah..

hadiah utk pengantin..hehe

sila abaikan tudung aku yg basah ngan air liur si Safiyya ni..hahhaa


tema hijau putih..

bercanda di tepi semak..hehe

inilah pengantin nye..hat lelaki tu kazen hubby aku..

Safiyya n tokmi nye..
Safiyya dh tukar baju lain dah coz panas sgt..
muka Safiyya versi rimas..haha

(*__^)


Anak aku kecik ke??


Aku benornya confius heran bin ajaib r..
ramai yang cakap anak aku kecik..
mcm2 soalan ditujunya kat aku..
kenapa dah 3 bulan tapi masih xgemuk??
xbagi susu badan ke??
xbagi makan nestum @ bubur nasi ke??
kalau anak aku dulu 3 bulan dah berisi dah..bla bla bla bla...
(itu anak ko bukan anak aku..hehe)

Khas untuk org-org yang mempersoalkan knp anak aku kecik je..
ha! ni dia jawapan nye..

- anak aku time lahir berat dia hanya lah 2.65kg je ok! 
anak korang tu lahir2 je berat dah lebih dari Safiyya..
so no wonder lah anak korang lebih besar n gemuk dari anak aku..faham?!

- mak n nenek aku ckp Safiyya badan dia jenis kemas n padat..
dats y dia xnampak gemuk berketul2 sangat..
tapi kalau kita pegang badan dia memang padat n berdaging sangat..
(eh! berdaging lah kottt ayat..hahhaa)
kan ada pepatah mengatakan 'lain orang lain bentuk badan kan' hahhaa..

- untuk pengetahuan semua aku mmg BF + FM kan anak aku k..
bodoh lah aku kalau xbf kan baby semata2 nk jaga badan or malas nak buka baju bra bagai..
lainlah kalau dah memang xde susu kan..
best pe bila tgk baby kita dekat je ngan hati kita kan..
so far, Safiyya dah cukup sihat n kenyang dengan susu dia..
xperlu nak mempertikaikan lagi k!

- part bg nestum @ bubur nasi tu..sorry to say lah.
NO SOLID FOOD UNTIL HER 6 MONTHS OLD k!!!
coz Safiyya anak aku n every mom knows what the best for their children..

- setakat aku checkup kat KK xde lah plak nurse/doc ckp anak aku kecik..
everything was normal je..
berat n panjang bertambah2 lagi..
sihat walafiat je setakat ni..
so jgn wat spekulasi anak aku kecik lagi ye!

xperlu lah nak banding2 kan kemontelan baby kita..
baby montel memang cute tapi apa gunanya cute kalau dah obesiti..
dapat penyakit lagi ada r..
anak kita ni even kurus ke gemuk ke pendek ke panjang ke 
semua dah dikurniakan keistimewaan masing2..
yang penting kita perlu mencorakkannya..:)

renung2kan dan selamat beramal! hahahaa..

anak aku kecik ke ni???

(*__^)



Wednesday, 26 December 2012

See my hair :)


see my hair..
siap ada fringe lagi..
jgn jelusss! heehe
(*__^)


Tuesday, 25 December 2012

Lavender Baby Oil


Sejak dah ada Safiyya ni..
everything i want perfect to her..
risau sangat dia sakit ke luka ke.. 
rasa nak tumbuk je nyamuk tu klu dia gigit anak aku ni..
(mama dh jd the rock is cooking dah ni..ggrrr!)
even dia ada ruam sket pun aku dah gelabah cari penawarnya..
maklum lah anak aku ni manja..
bila panas sket je dah berkepuk2 ruam tu naik..
before  ni aku ada guna ubat dari farmasi untuk ruam..
Alhamdulillah berkesan tapi Safiyya ni jenis yang suka sapu muka sana sini..
pastu letak tangan dlm mulut..
aku takut ubat tu masuk sekali dlm mulut dia..agak bahaya di situ! chewaah..

so alternatif nya aku cuba produk yang 100% semulajadi dari sumber alam ini..
introducing TROPIKA  Baby Hair & Body Oil (Lavender)..
dihasilkan sepenuhnya daripada minyak kelapa dara..
kaya dengan vitamin E..
tiada steroid n bahan kimia!
berfungsi sbg pelembap serta melindungi kulit bayi dari sebarang 
masalah alahan kulit termasuk eczema..
dapat juga melembapkan rambut bayi..
ada perisa ROSE jugak tp aku lagi suka bau LAVENDER ni..
 Safiyya pun suka!
bau ni leh wat kita rasa tenang je..
Alhamdulillah bila sapu ni ruam Safiyya cepat je hilang..
kerak kepala pun dah hilang..
 tido pun lena je..
(*__^)

p/s : sape2 yang berminat dengan minyak ni leh r roger aku kat email :
syamimie_86@yahoo.com

CINTAILAH SUMBER ALAM SEMULAJADI DAN ANAK2 KITA! :)
eh! cam slogan pe dah ni..hehhehe



Sunday, 23 December 2012

I want to sleep!


i want to sleep k!
please don't disturb me, mama..
hehehe..
cian anak mama ni nak tido..
tapi kene kacau..:p

mata yg semakin mengecil..last2 zzzz..hehe

(^__*)

Tuesday, 18 December 2012

YES!


Now semua duk borak2 pasal bonus lah gaji lah cuti lah..
xterkecuali psl YES!
Year End Sale k..
khas untuk kaki2 shopping cam aku..hehe..
nasib lah aku ni duk kat bandar kecik je..
so penangan YES tu xdelah meriah sgt..
cuba klu aku kat KL or JB??
mau ter'camping' aku kat shopping mall nnt..
nak menyopping ke sana mmg aku xde masa..sob sob sob..
(abg, jom lah kita p kl..huuhu)
bagi mengubati hati yang lara..cett!
aku pun menyopping di tenet jelah..
godek punya godek..
(kantoii duk ofis lyn tenet je..haha)
aku terjumpa satu blog ni yg jual women dress/shirt/accessories n etc..
siap ada diskaun lagi tu..
berbaloiii baloiii..
apalagi??

sila kunjungi mosfashion.com

jom kita shopping!! yeayyy!

(*__^)

Bila mama giler headband :)


Tengoklah mama ni..
shopping headband lagi..
nak wat camne dah mama suka tgk yaya comey2..hehe
yaya pun suka tau..
sayang mama sgt2!

mama beli ni kat ohbabygirlboutique :)

kembang semangkuk!haha

nama saya Safiyya ye..mama dah tagging kepala sy dah..hehe
yg ni plak mama beli kat Cumi Craft :)
ni semua mama terpengaruh dengan kawan sy nama Adelia..hehe..
dia cakap Adelia comey cam yaya bila pakai headband..:)
mama ckp pasni nak beli headband lagi..aiyooo! 

(*__^)

Sunday, 16 December 2012

Anak papa ke??


Orang kata yaya anak papa..
sebab muka yaya sebijik cam papa..
betul ker??
mama2, auntie2, n kawan2 nilai lah sendiri ek..
sejauh mana ke'fotostat'an wajah yaya n papa..
hehehhe..

kami tgh seksi time ni..oopps! ehehe

i love daddy :)

sama ke muka kami??hehe

(*__^)


Wednesday, 12 December 2012

i love shopping!


Entah kenapa lately aku memang giler sesangat menyopping!
pantang jumpa yg berkenan mesti nak beli..
baju lah kasut lah beg lah kain pasang lah tudung lah bla bla bla...
dan xterkecuali brg2 baby..
dats y aku xleh letak duit bebanyak kat my CIMB (cam byk giler je ada duit..haha)
coz kat situ aku ada akaun CIMB Click..
kalau ada duit memang click2 je keje aku..
online shopping dihujung jari anda! hehehe..
oh peniaga2 sekalian! 
tolong jangan kelabu asap kan mata aku dengan barang2 jualan anda yg cantik2 itu..hehe
sesungguhnya aku sgt meroyan shopping sekarang ni..
TIDAKKK!

Dulu time preggy..
nafsu menyopping memang zero r..
siap kat XNAK lagi bila hubby aku nk belanja..
good wife laki aku kata..hehe
but now!
my hubby hanya mampu geleng kepala je...
not good wife yet dear???hahaha..:p
nasiblah aku guna duit sendiri..
so xdelah hubby aku bising sgt..hehe..
(semalam dah belikan baju baru utk hubby aku..no rasuah k! hehe)
:
:
:
:
eh! bila gaji bulan ni nak masuk ek??

(*__^)


Monday, 10 December 2012

I love my hand!


Tengoklah tu..
sekarang dah pandai masukkn jari + tangan sekali dlm mulut
sampai lencun mitten or baju dia..
kalau didukung atas bahu..
ngan baju2 kita sekali dia gigit..hahhaa
oh Safiyya! cepatnya kamu membesar..
jadi anak yang solehah ye nak..:)

ini budak demokkk! hehe

(*__^)


New headband :)


yes! i'm got new headband from mama..
cantik sgt!
tapi headband ni longgar sket..
it's ok i dont mind..
asalkan yaya nampak cute! hahahha
(*__^)

** finally mama berjaya ambik pic yaya tgh smile :) 

Yes! Parcel dah sampai..:)


Yeaayy! parcel dah sampai..
apa kat dalam tu ye??
nah! ini dia..



headband untuk Safiyya!
aku beli benda alah ni kat Baby Lili Design..
siap dapat free gift kerongsang riben tu lagi..tq!
silalah order kalau berkenan ye..
pastikan princess ada sejelita n secute yg mungkin..chewaaah! hehe
nantikan kemunculan Safiyya dgn headband baru dia ek..!

(*__^)

Monday, 3 December 2012

Datuk ku yang kaya!


Bukan datuk aku k..
jangan terperangkap dgn title en3 tu..hehe
tapi Datuk Y merangkap bos tempat keje aku!
semalam kami staf2 yang cemerlang lagi terbilang (yeke ni..hehe) dijemput 
ke majlis harijadi cucu beliau di kediaman mewahnya..
sebelum ni aku memang pernah p rumah beliau tp xde r sampai explore segenap ruang..
dah dapat je peluang ..
apa lagi merangkak sampai tingkat 3 r aku..
3 tingkat k uoolls! perghh!
xtau nak ungkapkan cmne tapi let these picture start singing k!

introducing~ aku n pegawai akaun kami :)

yg sebelah kiri dah knal..yg sebelah kanan tu plak kerani am kami ..
both r still single but not available k! hehe..

aku lagi..hehe..
kek yg separuh..nasi pulut tu cantikk!

makanan yg kitorang bedal..hihi

inilah ruang dalam rumah bos aku tu..
budak kecik tu cucu dia yg bongsu..
bzday boy plak duk rancak berkaraoke..:)

semua barang2 mahalll tu beb..

tangga kerawang tu menuju ke tingkat 3..

fountain kat aras 3..

deretan kete  mewah..kat luar pagar tu bersepah agi kete beliau..
bagi lah kat i satu  bleh??hehe

ni kete anak dia aka Pengurus Besar ofis aku..

Maybe ramai lagi hamba Allah yg bertuah dikurniakan rezeki melimpah ruah camni,
yang ada rumah besar2..
kete mewah2..
emas berkati2..
duit berkepuk2..
Alangkah nikmat nya hidup..
:
:
:
:

Tapi..
bagi aku yang xde semua bende2 mewah ni..sob sob sob..
biarlah kita hidup bersederhana tapi kita kaya dengan akhlak dan budi pekerti..
barulah Allah sayang! ye dak???
Alhamdulillah..

(*__^)


Sunday, 2 December 2012

i'm so bored!


video

                             YAYA    : i'm so bored lah mama! (perrgh! speaking anak aku..haha)
                                              jom lah kita pi jalan2 ke shopping ke..
                             MAMA   : sok2 lah ye..tunggu papa free dulu k syg..
                             YAYA    : mama tipu! last2 ajak yaya jalan2 dalam umah je nnt..
                                              pusing2 ke dapur ke bilik tido ke toilet..(memang pun.hehe)
                             MAMA   : yaya kan kecik lagi..
                             YAYA     : yaya dah 2 bulan lebih dah..kira dah besar r tu..
                                              pampers pun xmuat dah saiz NB..hehehe :)
                              MAMA  : oklah kita tunggu papa balik keje dulu ek..
                              YAYA    : lambat r tggu papa..huwaaaaaa! nak tido jelah..zzzzz..
                                                                                    (pastu dia nangis n tido)

** agak2 camtu lah kot perasaan yaya time bosan..cian anak mama..
(*__^)

Yaya kene cucuk!


Tadi kami p KK untuk cucuk (2 bulan) si yaya ni..
Actually dah lewat dari tarikh sebenar coz yaya kena observe for 1 weeks dulu..
time nak cucuk last week..
badan yaya ada bintik2 merah..
ruam maybe..
check demam ok je..
so nurse suruh postpone dulu inject tu coz takut yaya kena campak..
tadi dengan penuh bergaya nya yaya kena cucuk!hahahaa..oops!
kesian anak mama ni..
but u'r a tough girl dear..!
nangis pun kejap je..
lepas tu bleh senyum dah..:D
balik umah je, lepas makan syrup panadol tu..
dia pun tido..Zzzzzz..
hope dia xdemam sangat pasni..

kesian anak mama..
lepas kne cucuk terus tido..

Wednesday, 28 November 2012

Yaya lagi!


Yaya lagi!
lagi lagi yaya!
hehe..
biarlah pe org nak ckp..
coz ni blog mama..
suka ati mama lah nk letak pic princess mama ni byk2 pun..
tul tak??
mama syg yaya ketat2 tau!




(*__^)


Trip to Mukah n Bintulu


Hye everyone!
yaya mau citer sket ni..
mama tolong tulis kat blog ek..
yaya nak citer pasal trip ke Mukah n Bintulu aritu tau.
yaya p ngan mama, papa, atuk n nenek..
best tau dapat cuti2 Malaysia even jalan raya kat sana wat yaya terlompat2..
nak tido pun xsenang! huhu..
tapi yaya xkisah coz sepanjang perjalanan mama asyik peluk yaya je..
rasa selesa sgt walaupun mama bucuk! hahahhaa...
jangan marah mama..yaya gurau2 jelah :)

yaya dalam pelukan mama

Mula2 kami p Matu..
jumpa kawan nenek..
klu xsilap dalam 2 jam setengah perjalanan dr bandar Sibu..
yaya siap naik feri lagi tau..
mama n papa sibuk bergambar atas feri..
tapi yaya lagi suka tido je..hehe

ni lah mama n papa yg suka bergambar tu..:)

mata mama sepet cam yaya lah..hehehe

Lepas tu kami teruskan perjalanan ke Mukah plak..
p jumpa kawan nenek jugak..
nak tgk cucu baru kwn nenek tu..
comey je kawan baru yaya tu..
tp yaya jelus lah bila mama dukung baby tu..xsuke xsuke tau! 

Then, kami bertolak plak ke Bintulu..
3 jam perjalanan dr Mukah..
time ni yaya dah penat sgt..
so yaya tido jelah..zzzzz...
celik mata je yaya dah ada kat umah auntie papa yaya..
kami bermalam kat situ..
esok nya kami p ronda2 bandar Bintulu..
p ambik angin kat pantai Tanjung Batu lah..
yaya suka sgt p pantai coz angin sepoi2 bahasa je..haha
sehari je yaya kat Bintulu then terus blk ke Sibu..
bye bye Bintulu! 

yaya n papa..

mama gemuk cam yaya..haha

inilah family yaya..sweet kan?

ini plak kazen papa yaya..miss them much!

On 22/11/2012..
the day that yaya kena pulang ke Temerloh dah..
sedih nak tinggalkan Sarawak..
xpe, next time kita p lagi ye papa? 
ting tong! flight sibu-KL arrived already..
yaya kena masuk balai berlepas dah ni..
jom kita pulang!
sayonaraaaa...:)

nampak tak nama yaya tu??hhihi..

yaya ngantuklah..

bye bye pak ngah..nnt kita jmp lagi ye..:)

sampai cni je citer yaya kali ni..
next time yaya story2 lagi ek..
yaya dah ngantuk ni..
masa utk tido..zzzzz..
sayang kamu semua!

(^__*)