Sunday, 31 March 2013

Koi orang Temerloh


Sesaje nak tempek pic kami beriadah di tepi sungai Temerloh..
dah kata namanya 'koi orang temerloh' kan..hehe..
even dah berpuluh-puluh kali ribu lemon dah datang sini..huhu..

tapi siyes sepanjang berada di sini, yaya buat muka tersangat lah boring..
yaya nak tengok Eiffel tower plak kottt...kan syg??
** noted to papa..hehhehe..

aduhhh ter'over' lah plak si mama ni..

gaya skema dari si papa..hahaha..

(*__^)

i'm bored lah mama!






(*__^)

Thursday, 28 March 2013

Aksi Safiyya kena geletek :)


kelakar tengok aksi yaya kena geletek dengan papa dia..
pencahayaan video agak gelap sebab guna iphone cap ayam (tapi berjasa sgt tau!)
pada waktu malam hari di dalam bilik yang romantik lah kottt..
dapur romantik bilik pun lagi r romantik kan?? hehhehehe..

video


(^__*)

Mini chopper


mini chopper bukan mini cooper k!hehe..
mini chopper ni aku beli untuk prepare solid food si yaya..
benornye aku minat giler-giler nak beli baby bullet tu..
tapi survey-survey asyik sold out je..
Avent plak agak mahal..
xmampu den..keno jimat dikk oiii! hihi..
so solution nya..

KHIND MINI CHOPPER!

kitorang beli dekat tesco ..
harga pun murah..RM79.90 je..
function dia sama macam yang lain..
nak BLEND makanan..
so far aku dah blend buah n sayur untuk buat puree si yaya..
lepas ni nak blend isi ayam n ikan pulak..
semangat den nak memasak untuk si anak tau!hehe..

inilah rupa si mini chopper ni..
aku punya kaler hijau..
mostly barang yaya kaler hijau..
pelik gak aku..kebetulan kot..???!




sorry gambar xbape nak comel sebab pencahayaan kat dapur ala-ala romantik gitu..hehe..

(*__^)

Tuesday, 26 March 2013

Nyamuk jahat!


Nyamuk jahat!
sampai hati ko gigit anak aku..
3 ketul pulak tu ko gigit..
kesian anak aku tau!

padahal mama yang careless..hehe..
maafkan mama wahai anak..

wahai sang nyamuk..
ko hisap jelah darah aku..
tapi jangan sesekali ko sentuh anak aku..
kerana dia nyawa aku dunia akhirat..!


(*__^)
 

6 months


Today,
my princess sudah 6 months 2 days old..
alahai..terasa baru je lagi mama dukung kamu keluar dari hospital sayang..
cepat betul masa berlalu kan?
anak makin besar dan mak pak nye makin lah tua! tettttt! hehe..

perkembangan?

takde apa sangat lah..
merangkak pun belum..
tapi tersangat lah aktif nya..
celah almari, bawah kerusi, bawah meja..
semua dia dah terjah..
suka buat kerja-kerja lasak ye sayang??!
patut lah berat dia naik sikit je..risau..
sedangkan dia kuat je minum susu+makan puree+poopoo pun ok..
(camne nak tambahkan berat badan bayi ye??)
 tapi tinggi naik mendadak lah kott..
ni mesti ikut genetik papa ni..
kalau genetik mama mesti xbpe nak tinggi mana..hehehhe..

oh ya!
yaya dah start makan since 5 months +++ lagi..
aku start dengan puree+cerelac..
Alhamdulillah so far dia ok je..
semua dia telan..
tapi puree epal dan pear dia kurang minat sikit..
susah betul nak cari kurma time bukan bulan puasa ek..
sabar ye sayang..
nanti mama buat puree kurma pulak..

cinta hati aku..:)

(*__^)


Monday, 25 March 2013

Mood ke laut


Salam..
sorry dah lama xupdate entry baru..
sebab? 

MOOD AKU KE LAUT..

dan 

AKU SUPER DUPER BUSY..

cetttt..cam apa-apa je kan..
tetapi itu je yang mampu aku ungkapkan..
hehe..

InsyaAllah..
i'll update new entry soon..

kbai!

(^__*)

Monday, 18 March 2013

Resepi ~ Roti Pizza


Senang je ni..
godek-godek pastu bakar..
sedap pun sedap..ehhehe..
ni aku buatkan untuk laki aku..
konon-konon hadiah sempena birthday dia r..hahhaa..
xsangka pulak laki aku puji sedappp..bangga k bila laki puji!
 *wink*


 Bahan-bahan nya :
- roti Gardenia @ High5
- nanas dipotong halus-halus
- cili benggala dipotong halus jugak
- mayonis, sos cili dan cheese
- sosej dipotong bulat dan direbus (aku guna perisa blackpepper)



Cara buat nya :
- sapukan mayonis dan sos cili atas roti
- lepas tu, susun sosej, nanas, dan cili tadi..
- letak cheese kat atas (design lah cmne pun ye..aku punya main letak je..)
- bakar dalam 150'C selama 10-15 minit..
- siap!

(*__^)

Ngidam kek..


Mengidam kek lah pulak aku ni..
tapi bukan sebab aku preggy lagi k!

Ni sebab selera makan aku ke laut..
mungkin badan kurang sihat..
nak demam+penat..
selalu aku duk sms hubby aku cakap teringin nak makan kek..
alasan : konon-konon nak suruh dia belanja..hehehe..

Tapi sukacitanya..
memang dia belanja aku pun..
Thanks sayang!
siap kek secret recipe agi tu..
berbaloi-baloi ko nyahhh! hahhaa..




** aku kalau demam mesti teringin nak makan kek secret recipe..pelik kan??

 (*_^)

Friday, 15 March 2013

Surprise gift..


surprise birthday gift untuk my hubby..


apakah ia???
tunggu next entry k..*winkk*

hmm..aku ingat nak belanja si jantung hati aku ni makan jugak lah..

(*_^)

Thursday, 14 March 2013

Sepetang bersama..


(** entry di kala kebosanan ni...huwaaa!)

Sepetang bersama...
:
:
:
:
An-Nur Safiyya Binti Mohamad Faiz..




budak ni agak badmood sebab nak tido..
masam je muka anak mama..ish ish ish!

(*__^)

Sunday, 10 March 2013

Papa belanja makan..


Bila papa belanja makan..
mama syukur tak terhingga sebab..
mama suka makan! hehe..
yaya??
mampu tengok jelah..huuhu..
xpe, tunggu yaya 6 bulan nanti..
yaya nak makan kepci, mekdi, meribrown..boleh??
hehehe...





(*__^)


Wednesday, 6 March 2013

Baby's Photo Book


Hari itu, aku ada terbaca entry seorang mummy ni pasal baby's photo book..
tak ingat dah siapa nama..so sorry..
yang boleh tempah kat internet tu..

alaaa yang tempah kat PIXAJOY tu..
just design photobook and gambar yang kita nak..
upload album..
then, bank in duit je..
as easy as ABC..
aku pun tak terkecuali tau! hehe..


sekarang ni PIXAJOY ada buat promosi photobook..
only RM10 je ok!
harga asal around RM60-RM80 gitu..
sangat berbaloii lah kan..

 
ni photobook yang aku tempah untuk Safiyya..
kenangan kami sekeluarga..
Safiyya besar nanti boleh lah tengok muka dia yang pelbagai ragam tu kan..
aku design simple-simple je..
sebab aku xreti sangat bab-bab seni ni..hiihihi..
kalau seni menconteng boleh lah kot..kantoii..

cover depan dan belakang aku guna head blog aku je..

muka budak demokkk..

budak demokk lagi..
semuanya ada 20 pages..
banyak lah kot gambar-gambar budak demokk ni aku tempek kat situ..
nak tengok??
tunggu photobook ni siap dulu ye..hehe..

(*__^)

yaya love football?


Aku pun xtau anak aku ni kenan ngan sape..
papa nya jauh sekali nak minat bola..
aku pulak kadang-kadang je melayan..
tapi anak aku memang loveee football sangat-sangat..
kalau dia tengah membuas n merayap sana-sini..
ko bagi je dia tengok bola kat tv..
gerenti dia diam n khusyuk je melayan bola..

ni aksi semalam aku rakam..
time tengok kelantan vs pe ntah..
aku ambik pic pun dia buat-buat xtahu je..

aksi last tu dia buat muka cebikkk sebab aku tukar siaran tv..hahahhaa..

disebabkan dia buat muka comey je tengok bola..
mama nya pun naik hantu lah nak usik...hehehe..
sebab aku geram dengan pipi nya yang debekk tu.. ;)

kena usik pun mata tetap tengok bola..alahai anak mama oiii..


(*__^)

Monday, 4 March 2013

Mencari benda tersembunyi..


see?



mencari benda tersembunyi..!
habis dilenyek nya bakul mainan tu..
hehe..

(*__^)

Sunday, 3 March 2013

Safiyya in KL


Bila papa nya pi kursus di KL sebulan..
kami pun ambik peluang r sekali..
p weekend jelah sebab time tu si papa free..
boleh lah bawak yaya pusing-pusing KL..

Kami dari Temerloh ke KL naik bas je..
sampai sana papa nya yang ambik..
yaya dalam bas time pergi tu behave je..
kjap tdo kjap membebel..
semua orang duk pandang dia..
mulut bising kemain..

saya budak baik..hehe..

sampai sana kami terus p Kenanga..
mak aku yang teringin sangat nak pi sana..
aku sendiri pun belum pernah jejak agi..
agak jakun di situ..hahahha..

papa saya yang comey..plus montel..hahaha

kat Kenanga aku xbeli pape pun..
xde yang menarik perhatian aku..
mak aku jelah shopping..
lepas tu kami terus gerak ke sogo..
cadang nye nak cari anbebe seat..
malangnye xde r plak..
lunch jelah kat sana..
yaya pun dah start meragam sebab panas n rimas..
kesian dia..
plan nak pi jalan TAR pun terbantut..
so kitorang balik je lah umah my uncle kat Desa Pandan..
rest kat sana..

petaling street..tempat ramai 'makhluk asing'..hehhee.. 

kami xsempat ronda banyak tempat pun..
just pi tesco n OBW kat bandar sri permaisuri..
anbebe seat kat OBW pun sold out jugak..
agak terkilan lah aku..huhu..

nak tempek muka aku gak..hehhee..

petang Ahad kami pun naik bas pulang ke temerloh..
time balik ni yaya agak meragam dalam bas..
maybe bosan kot..
dia pun xbebas bergerak..
maklumlah anak dara aku ni kan suka meniarap n merayap..hehe..
mana boleh ayu-ayu tercongok dalam bas je..
memang suara dia jelah dengar dalam bas tu..hihi..
tapi sampai je rumah leh plak dia gelak sakan..
aduhaiii yaya oiii..
 
muka budak badmood dalam bas..hehe..
 
(*__^)

Celebrate Birthday Ofismate


Kami wat surprise celebrate untuk dia..
xde lah party besar-besar sangat..
just beli kek dan makan-makan je..
dia tu kira senior kami lah kat ofis ni..

HAPPY BIRTHDAY KAK YANI!
yang ke-30 tahun..hehhee..
hope segala impian kak yani tercapai tahun ni..
InsyaAllah..




(*__^)