Thursday 2 May 2013

Resepi ~ Sambal Belacan Bilis


Aku memang suka bangat kott..
sedap dimakan begitu saje or cicah 
ngan ikan goreng panas-panas..
nyum! sedap..
aku start blaja makan ni time aku berhari raya di Sarawak..
aku beraya umah kawan aku kat Simunjan..
nun jauh di pedalaman..
kira ni makanan famous orang sarawak lah ni..

cara nya pun mudah saja..
sediakan :
- ikan bilis
- bawang merah
- cili padi (ikut kepedasan yang anda mahu)
- cuka @ asam limau
- secubit belacan
- gula secukup rasa

korang tumbuk je segala menda kat atas ni..
pastu siap untuk dimakan.. nyuumm!
 
** sory pic xsempat nak ambik sebab dah habis..hehe
ala korang leh je google klu nak tengok pic ek..
selamat mencuba!

(*__^)

3 comments:

  1. kalau ada pic mst lg menarik =)

    ReplyDelete
  2. salam kenal u follow sini :)

    tulah kalau ada gambar mesti lg tempting. tp ni memnag fav i cuma i x letak belacan la :)

    ReplyDelete
  3. Saje mama yaya nak bg umi Qi terliur pagi2 nih ye hehheh...nak cikit sambalnya....aummmmm :)

    ReplyDelete